• Shëndeti në duart tuaja

  ROSSMAX BLOG

  Temperaturë

  Çfarë duhet të dini për temperaturën

  Temperatura është një nga mekanizmat mbrojtës të trupit me anë të të cilit trupi përpiqet të neutralizojë të gjitha llojet e patogjenëve që çojnë në infeksion. Ethet shoqërohen me ethe, për të gjitha vlerat mbi kufirin normal 36-37°C (98-100°F). Kjo është një shenjë e zakonshme e infeksionit. KONTROLLONI SHËNDETIN TUAJ NË SHTËPI Simptomat e temperaturës […]

  Temperaturë

  Temperatura normale e trupit ndryshon

  Temperatura normale e trupit (normotermia, eutermia) e një personi varion nga 36,3 ° C deri në 37,1 ° C. Temperatura e trupit mbahet në intervalin normal me termorregullim, në të cilin rregullimi i temperaturës nxitet nga sistemi nervor qendror. Kontrolli i temperaturës (termorregullimi) është pjesë e mekanizmit homeostatik që e mban organizmin në temperaturën optimale […]

  Kardiovaskulare

  Matja e presionit të gjakut në shtëpi – si të merrni rezultate të besueshme

  Presioni i gjakut është presioni i gjakut në arterie kur zemra rreh (presioni sistolik) dhe kur zemra është në qetësi (presioni diastolik). Ajo matet në milimetra merkur (mmHg). Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni) tek të rriturit përkufizohet si presion i gjakut i barabartë ose më i lartë se 140 mmHg i presionit sistolik dhe […]

  Kardiovaskulare

  Presion i lartë apo i ulët i gjakut? Shikoni vlerat e referencës së presionit të gjakut

  Gjaku rrjedh nëpër venat e të gjithë njerëzve. Ai sjell oksigjen dhe lëndë ushqyese në qeliza dhe largon dioksidin e karbonit dhe produktet e mbeturinave nga qelizat. Për shkak të pompimit të zemrës, sasisë së lëngjeve në qarkullimin e gjakut dhe rezistencës së gjakut periferik, gjaku rrjedh me një shpejtësi të caktuar. Këtë e quajmë […]

  Kardiovaskulare

  Tensioni i lartë i gjakut për shkak të stresit – ndiqni këshillat për uljen

  Është e vërtetë që stresi rrit vlerat e presionit të gjakut. Në situata stresuese, trupi aktivizon sistemin nervor simpatik, i cili na ndihmon të përballojmë situatën e dhënë. Efekti i stresit në trupin e njeriut nuk është i rrezikshëm nëse zgjat për një kohë të shkurtër. Megjithatë, nëse organizmi është i ekspozuar vazhdimisht ndaj stresit […]

  Kardiovaskulare

  Preeklampsia – rëndësia e kontrollit të presionit të gjakut gjatë shtatzënisë

  Shtatzënia sjell shumë përvoja të reja. Për shkak të ardhjes së një familjari të ri, prindërit janë të zënë me përgatitjet. Zgjedhja e një emri dhe dekorimi i dhomës së një fëmije mund të jetë argëtuese. Megjithatë, aspekti më i rëndësishëm i shtatzënisë duhet të jetë shëndeti. Kontrollet e rregullta mjekësore, dieta e duhur dhe […]